Schoon Water tip: Lagere doseringen mogelijk bij onkruidbestrijding in natte periode

Ook deze aprilmaand verloopt weer nat. Er zijn maar weinig werkbare dagen voor het zaaien en planten van de gewassen. Voor een bespuiting met gewasbeschermingsmiddelen zijn er ook maar beperkte momenten beschikbaar. De windsnelheid mag niet te hoog zijn en de aandroogtijden van het middel moet u goed in de gaten houden als een volgende bui zich snel kan aandienen.

Betere werking bij wisselvallig weer
Een voordeel is wel dat onkruidmiddelen meestal een heel goed effect hebben als ze in een wisselvallige periode gespoten worden. Het onkruid heeft nauwelijks of geen waslaag zodat onkruidmiddelen met contactwerking gemakkelijk door de plant opgenomen worden. Omgekeerd is er in een lange droge periode vaak sprake van afharding van het onkruid waardoor de werking dan tegen kan vallen.

Betere werken mét lagere dosering
Vanwege de goede werking van onkruidmiddelen met contactwerking is een verlaging van de dosering nu vaak mogelijk. U kunt hierbij als ondersteuning gebruik maken van adviessystemen zoals GEWIS (zie foto hieronder). Deze geven per middel en spuitmoment de mogelijkheid van doseringsverlaging aan.

Voorbeeld van een advies van het GEWIS programma. Het advies is een 2/3 dosering van glyfosaat (Roundup) te gebruiken bij het spuiten onder goede omstandigheden.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Grasland, Loonwerkers, Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.