Mechanische onkruidbestrijding in de stoppel

Op maandagmiddag 28 augustus hield Schoon Water voor Brabant een demo van diverse machines voor de mechanische onkruidbestrijding en het onderwerken van de stoppel. Deze demo vond plaats op het bedrijf van Schoon Water deelnemer Jan Romme en van de buurman, familie van Beek in Hoge Zwaluwe, beide op behoorlijk zware klei. Er was veel interesse voor deze machines, ruim 40 ondernemers kwamen op de bijeenkomst af. Samen met de leveranciers hebben we gekeken naar het bewerken van de stoppel en het bestrijden van onkruiden met deze machines op de klei.

Tijdens deze bijeenkomst waren er:

  • Reesink Argi met de Biomulch en Knoche Ökogrubber (brede tandcultivator)
  • Agri Bio-Solutions met de KvickFinn
  • Abemec/Lempken met de Karat 9
  • Man@Machine met TGA Treffler cultivator en wiedeg

Biomulch

De Kuhn Biomulch (zie foto 1) is een frees die tussen de 3-6 cm diep werkt. De biomulch kan gebruikt worden voor onkruidbestrijding maar ook voor het inmengen van groenbemesters. De messen snijden de wortels van de onkruiden en groenbemester door en verkleinen de gewasresten. Vervolgens mengt de machine deze resten met de toplaag waardoor er een optimale afbraak plaats kan vinden. Voor een goede werking is het belangrijk dat het perceel vlak is.

Foto 1. Kuhn biomulch met klepelmaaier voor.

Foto 1. Kuhn biomulch met klepelmaaier voor.

Voorop staat de Kuhn klepelmaaier. Deze kan gewassen tot 1,5 m hoogte versnipperen. De biomulch hoeft vervolgens alleen nog de wortels los te snijden en de gewasresten te mengen met de toplaag. https://youtu.be/4zbWXGNBC1g?si=FD2a3ADRkd6YgTL8

Knoche Ökogrubber
Dit is een cultivator waarmee heel ondiep gewerkt kan worden. De diepte afstellen gaat via de wielen voor en de rol achterop. De wielen geven bovendien stabiliteit. Machine heeft 3 rijen geveerde tanden, met boven op een zware krul (zie foto 2).

De Knoche Ökogrubber cultivator met zware krul

Foto 2. Knoche Ökogrubber cultivator met zware krul

De Ökogrubber snijdt met de ganzen-voetscharen de groenbemester, mais-stoppel of het vanggewas vlak af. Daarnaast wordt de grond op enkele cm diep gewoeld.

Het nieuwere type heeft daarnaast ook een hoger frame zodat het gewas er goed doorheen geleid kan worden. https://youtu.be/4zbWXGNBC1g?si=FD2a3ADRkd6YgTL8&t=18

KvickFinn

De KvickFinn is een schoffel-cultivator (zie foto 3), waarmee de bodem ondiep losgehaald kan worden. Daarachter zit een rotor met haken die de onkruiden door de lucht gooit. Het onkruid komt hierdoor los boven op de grond te liggen. De vrij lange machine heeft wel wat hefvermogen nodig, maar vrij weinig motorvermogen voor de aandrijving.

Foto 3. De KvickFinn die onkruiden lostrekt en boven op de toplaag gooit.

Foto 3. De KvickFinn die onkruiden lostrekt en boven op de toplaag gooit.

De machine zorgt ervoor dat de stoppel, en ook onkruiden, bovenop komen te liggen en uitdrogen. Er zijn goede resultaten met deze machine tegen kweek, knolcyperus en zeebies op zandgrond na ca. 3 herhalingen.

Foto 4. Ondernemers luisteren naar Martin Heerema, die namens Agri Bio Solutions vertelt over het gebruik van de KvickFinn in de stoppel én tegen probleemonkruiden.

Foto 4. Ondernemers luisteren naar Martin Heerema, die namens Agri Bio Solutions vertelt over het gebruik van de KvickFinn in de stoppel én tegen probleemonkruiden.

In het geval van probleemonkruiden kan je er een 2e keer dieper doorheen. De eerste keer zo ondiep mogelijk, de stoppel en onkruiden moeten dan boven komen te liggen. Met de rotor is dat max. 7 cm, de cultivator komt dieper. Het is belangrijk om rustig te rijden anders pak je niet alle onkruiden mee. https://youtu.be/4zbWXGNBC1g?si=FD2a3ADRkd6YgTL8&t=30

Karat 9
De Karat 9 (zie foto 5) is een cultivator met 3 rijen tanden, die gebruikt wordt in de stoppel. Ook geschikt voor NKG-bewerking. Voordeel van deze machine is dat je snel (met 15 min) een nieuw werktuig erop zet en dat er meerdere opties op kunnen.

Foto 5. De Karat 9, de cultivator met 3 rijen tanden.

Foto 5. De Karat 9, de cultivator met 3 rijen tanden.

De cultivator heeft een smalle beitel voor een diepere bewerking en openstaande scharen voor een betere mening van de gewasresten met de toplaag. De minimale diepte met deze machine is 7-8 cm. De messenringwals (optioneel) die achterop staat drukt de grond mooi aan en loopt minder snel vol op de klei. https://youtu.be/4zbWXGNBC1g?si=FD2a3ADRkd6YgTL8&t=74

TGA 300 Treffler cultivator
De Treffler TGA 300 (zie foto 6) is een cultivator die op slechts 2 cm diep kan werken als het veld vlak is. Op een oneven veld wordt dit wat dieper. De cultivator kan voor- en achterop worden gemonteerd, kan in verschillende maten geleverd worden en er kunnen verschillende type tanden op.

Foto 6. TGA 300 Treffler cultivator (voorop) en TGA wiedeg (achterop).

Foto 6. TGA 300 Treffler cultivator (voorop) en TGA wiedeg (achterop).

Doordat de tanden en ganzenvoeten overlappen, snijdt de cultivator over de gehele breedte het onkruid op een egale diepte af. De tanden trillen waardoor het blad afgesneden wordt. De loopwielen zorgen ervoor dat de machine egaal over het veld heengaat.

De wiedeg achterop is met name bedoelt voor het voorjaar om kleine onkruiden los te trekken. Belangrijk is dan om de 5-7 dagen rijden, zodat kiemende onkruiden worden meegenomen. https://youtu.be/4zbWXGNBC1g?si=FD2a3ADRkd6YgTL8&t=98

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.