Wiedeggen in gangbare aardappels

Op dinsdag 22 augustus bekeken belangstellenden een 4-tal machines die gebruikt kunnen worden om onkruid te bestrijden in aardappel. Akkerbouwer Dingeman Burgers vertelde over zijn ervaring met mechanische onkruidbestrijding in dit gewas. Hij werkt samen met Stefan Muijtjens en Cretienne Oomen (Alliance) in de projecten “Schoon Water voor Brabant” en “Win-Win in Zevenbergschen Hoek”.

Bekijken bewerkingen in aardappelveld op zavel

Uitdaging: Aardappel is geen wortel
Vollegrondgroentebedrijven, boomkwekerijen, telers van winterwortel en waspeen en cichorei: In al deze teelten is de afgelopen jaren de belangstelling voor mechanische onkruidbestrijding toegenomen onder druk van het wegvallen van middelen. In aardappel ligt dat anders: Gangbare bedrijven kiezen nu vrijwel altijd voor chemisch onkruid bestrijden in aardappel. In één werkgang poten en de rug opbouwen (all-in-one) en daarna van die rug afblijven, is tegenwoordig het ideaal. Mechanische onkruidbestrijding, zo is de gedachte, doet al snel schade aan de wortels van het gewas en zorgt voor meer groene piepers. Het klopt dat bij hoogproductieve aardappelen waarvan de wortels zich verspreiden over de rug de kans op schade groter is dan bij bijvoorbeeld cichorei of peen die een penwortel vormen. Zaak is dus om zorgvuldig te werk te gaan.

Trefler wiedeg

Succesvol duo van wiedeg en EcoRidger
Schoon Water deelnemer Dingeman Burgers en zijn collega Rinus de Bonte pakken het onkruid in de aardappelen sinds 7 jaar mechanisch aan. Naar volle tevredenheid in de droge jaren. Dit jaar is er daarnaast 1-2x LDS gespoten: door problemen met pootgoed ontstonden er gaten in het gewas en met de natte perioden was de onkruiddruk hoog. Hun favoriete strategie is hierbij: eerst poten en de rug voldoende hoog en breed opbouwen.

Stefan Muijtjens geeft uitleg bij AVR Ecoridger

Dan tot aan de sluiting van het gewas 1x met een wiedeg en vervolgens met een AVR Ecoridger onkruid bestrijden in het ‘witte draden stadium’, dus voordat het zichtbaar wordt. De AVR Ecoridger haalt max 2 cm van de rug af en bouwt deze vervolgens weer op.

Bij de Trefler wiedeg die Burgers en de Bonte gebruiken is veerdruk en hoek van de tanden goed af te stellen, zodat deze slepend, recht of stekend kunnen staan. “We rijden dan 4-5 km/uur met de wiedeg. Daar is het aardappelgewas normaal sterk genoeg voor, maar wees voorzichtig met een gewas dat gevoelig is door nachtvorst, dan liever 2 km/uur rijden. Natuurlijk komt er wat blad af, daar kan je in het begin van schrikken, maar het gewas veert binnen een paar dagen terug. Spuiten geeft ook groeiremming.”

Aanaarden, niet kilveren
Stefan Muijtjens, onafhankelijk landbouwadviseur waarschuwt tegen ‘kilveren’: “Oude aanaarders namen vaak veel grond mee, die je dan verderop in de rij weer teruglegt. Hierdoor verschuif je de rug wel 10 cm en krijg je veel schade aan de wortels van het gewas. Die verschuiving moet er niet zijn”.

Een andere fout die hij nog weleens ziet is, is dat boeren beginnen met een te smalle rug en dan met de aanaarder de rug verder op proberen te bouwen. “Je krijgt dan niet goed contact tussen boven- en onderlaag. Je moet beginnen met een brede rug en daar dan steeds een klein laagje afhalen en weer opzetten”.

Afnemers
Bij de bijeenkomst was ook Ad Prinse van Nedato aanwezig. Ook deze afnemer van tafelaardappelen gaat zich zachtjesaan oriënteren op alternatieven voor chemische bestrijding. “Vanwege de vraag vanuit AH die ziet dat NGO’s en consumenten minder inzet van middelen willen. En vanuit de wetgeving die nog op ons afkomt vanuit de EU. Wij willen onze telers helpen om hieraan te kunnen voldoen en starten daarom op PPO Westmaas proeven”.

Volveldssnijdende cultivator

Struik Row Fix en volveldssnijdende cultivator
Stefan Muijtjens lichtte ook nog de “3, 4, 5-methode” toe: een bewerking die je 3x oppervlakkig uitvoert, max 4 cm diep en om de 5 dagen herhaalt (totaal 3x). “Het is gebaseerd op het vals-zaaibed-principe: elke keer dat er verandering is van licht, vocht, luchtgehalte in de bodem ontkiemen er onkruidzaden en is er dus de kans om je zaadbank te verkleinen. Dit kun je in het voorjaar doen bij het bewerken van groenbemesters en om schoon aan je teelt te beginnen. Maar hetzelfde kan je in de stoppel doen.”

Struik Row Fix

Andere machines die te zien waren op 22 augustus waren een schoffel voor tussen de rijen en de Struik Row Fix. De Row Fix heeft zijn meerwaarde vanaf het moment dat het te laat is voor een ruggenfrees vanwege te grote aardappelplanten of als aanaarden niet meer gaat vanwege te grote onkruiden of te droge grote kluiten.

De machine bewijst zijn dienst in de teelt van waspeen. Akkerbouwer Burgers: “In de aardappelen lijkt me inzet van de Row Fix een maatregel voor als je onkruid te ver is doorgegroeid na een natte periode en inzet van middelen niet meer kan.” Op het demoveld waren de aardappels in een te ver gevorderd stadium waardoor je veel schade aan de wortels zag. Gelukkig moest het veld in de avond toch al worden gerooid.

 

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.