Schoon Water tip: Onkruidbestrijding in mais

De eerste percelen mais gaan richting het 4 tot 6 blad stadium. Dit is een uitstekend moment om te starten met onkruidbestrijding. De keuze en combinatie voor onkruidbestrijdingsmiddelen in de maisteelt hangt af van wel of geen onderzaai en wanneer deze onderzaai ingezaaid is. Bij een zorgvuldige onkruidbestrijding zijn er minder herbiciden nodig. Kijk daarom goed welke onkruiden in de maispercelen voorkomen. Daarnaast kunnen middelen met een lage milieubelasting gekozen worden. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de vernieuwde milieubelastingkaart voor mais.

MaisplantenLiever geen producten met terbuthylazine
Gebruik bij voorkeur geen producten die de werkzame stof terbuthylazine bevatten, zoals Calaris en Gardo Gold. Deze middelen belasten het meer dan andere producten. Bovendien zijn deze producten niet toegestaan in grondwaterbeschermingsgebieden.

Wel of geen onderzaai
Op zand en lössgronden is onderzaai verplicht. Deze onderzaai kan op verschillende momenten ingezaaid worden:
1. Tegelijkertijd met de zaai van de mais, onderzaai is dan overwegend rietzwenk.
2. Rond half juni wanneer de mais ca. 50 cm is.
3. Inzaai na de oogst, wanneer de oogst voor 1 oktober is.

Op kleigronden is onderzaaien niet verplicht. Mais kan geoogst en ingezaaid worden met een groenbemester voor 15 oktober. Dit kunt u dan mee laten tellen voor vergroening.

Recepten
Er zijn verschillende, effectieve combinaties van onkruidbestrijdingsmiddelen afhankelijk van de grondsoort en het tijdstip van de inzaai van de onderzaai. Kijk voor het uitvoeren van een onkruidbehandeling altijd eerst even op de milieubelastingkaart voor mais. Door het gericht kiezen voor bepaalde bestrijdingsmiddelen kan een (te) hoge milieubelasting voorkomen worden. Dit is beter voor het milieu en voor het oppervlakte- en grondwater!

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.