Schoon Water tip: Bodembewerking na oogst gewassen

Te vaak zien we nog dat na het oogsten van de gewassen de grond onnodig wordt bewerkt. Als de structuur goed is, laat deze dan gewoon liggen. Worden er geulen gegraven? Zorg dan voor een infiltratiegoot voordat het water de sloot in gaat!

Aardappelakker-ruggenAardappelland
Als er in de aardappel percelen zonder insporen is gerooid, dan zullen de beregeningssporen losgetrokken moeten worden. Verder hoef je hier niets aan te doen, dit i.v.m. het bevriezen van verliesknollen.

Bietenland
Geef beregeningssporen ook bij bietenpercelen extra aandacht. Is het land tijdens de oogst verreden? Wacht dan met het vlakmaken tot de grond goed droog is. Belangrijk is om ook hier niet over de vorst te bewerken als de ondergrond nog nat is. Geduld is ook hier wederom een schone zaak!

Uienland
Percelen waar uien op geteeld zijn, zijn vaak zeer vast na de oogst. De meeste van deze percelen zijn al bewerkt. Als dit niet het geval is, dan kan met dit onder goede omstandigheden nu ook nog doen.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.