Schoon Water tip: Roest in prei

De afgelopen tijd hebben we regelmatig te maken gehad met regenbuien en zijn de temperaturen aangenaam. Dit zal de komende periode nog wel zo blijven. Deze vochtige en warme omstandigheden die hiermee gecreëerd worden zijn ideaal voor roest aantasting (Puccinia porri) in het prei gewas.

Roesthoopjes op een preiblad die openbarsten waarna de sporen vrijkomen.

Roest vroegtijdig behandelen
Zet bij het zien van de eerste tekenen van roest (liever eerder wanneer dit mogelijk is) meteen een bestrijding in. Roest moet vroegtijdig aangepakt worden aangezien het een taaie ziekte is, die moeilijk weg te krijgen is. Tijdig ingrijpen is dan ook noodzakelijk om een hoop groeiremming in de prei te voorkomen. Bovendien bespaart het vroegtijdig aanpakken van de schimmel uiteindelijk veel werk aan de schoningsband.

Gebruik de milieumeetlat
Kies een gewasbeschermingsmiddel dat goed scoort op de milieumeetlat. Zo voorkom je onnodige belasting aan het milieu en grondwater. De ziektebestrijding van de milieubelastingkaart voor prei staat op de volgende bladzijde weergegeven.

Toegelaten gewasbeschermingsmiddelen tegen roest
Azoxystrobin 250 g/l2, Amistar Top1, Ortiva2, Amistar2, Mirador2, Dagonis1, Flint, Kenbyo FL, Rudis en Signum.

Goede keuzes voor roestbestrijding
Flint, Rudis, Azoxystrobin 250 g/l2, Ortiva2, Amistar2 en Mirador2.

1 Niet gebruiken in grondwaterbeschermingsgebieden.
2 Max. één toepassing tussen 1 sep en 1 mrt in grondwaterbeschermingsgebieden.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.