Schoon Water tip: Ziektebestrijding in suikerbieten

Met warm weer en hoge luchtvochtigheid neemt de ziektedruk toe. Op dit moment zien we de eerste vlekjes van Cercospora en roest zichtbaar in een aantal suikerbietpercelen. Ook de kansen op echte meeldauw nemen toe. Belangrijk is om niet standaard een bespuiting uit te voeren, maar eerst regelmatig de bieten te controleren. Bescherm het perceel door middel van een bespuiting vanaf de eerste vlekjes.  

Cercospora vlekje

Preventie
Controleer regelmatig het perceel om een eventuele bespuiting te voorkomen of uit te stellen. De meeste percelen zijn nu één keer gespoten en deze bespuiting zal na ongeveer 2,5-3 weken uitgewerkt zijn. Controleer na ongeveer 10 dagen of de bespuiting werkt. De bespuiting heeft geholpen als de uitbreiding van de plekjes gestopt is. Blijf vanaf dat moment het perceel regelmatig controleren op nieuwe vlekjes. Ziet u de eerste vlekjes van Cercospora, roest en/of echte meeldauw? Kies dan voor een bespuiting op zeer korte termijn. Belangrijk hierbij is het juiste opname moment. Optimaal is: kort na een regenbui maar wel op een droog gewas.

Cercospora
De laatste jaren was er een hoge druk van Cercospora in de bieten. Dit heeft gezorgd voor strobilurine resistentie. Belangrijk is om nu een middel te kiezen met een hoog triazool-gehalte. Goede middelen voor een bestrijding tegen bladvlekken zijn o.a. Opus Team, Spyrale en Bicanta. Bij voorkeur starten met een middel zonder een strobilurine. Controleer na ca. 10 dagen of de bespuiting werkt. De bespuiting zal circa 2,5-3 weken werken. Controleer dan opnieuw of er een vervolg nodig is, of dat de bespuiting voldoende heeft geholpen.

Hieronder een tabel met de toegelaten middelen:
Bespuit bewust
Het is belangrijk de chemische ziektebestrijding alleen uit te voeren als het strikt noodzakelijk is. De beschikbare middelen geven namelijk een hoge belasting van het grondwater. Of bespuiting noodzakelijk is, kunt u bepalen door controle in het veld op vlekjes. Door controle, kunnen bespuitingen uitgesteld of voorkomen worden. Dit draagt bij aan een schoner milieu, grond- en oppervlaktewater. Moet er toch gespoten worden, spuit dan met ideale opname omstandigheden: kort na een regenbui, maar wel op een droog gewas.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.