Schoon Water tip Asperge: Nu mechanische onkruidbestrijding

Het onkruid groeit hard, maar is mals. Maak daar gebruik van en pas zoveel mogelijk mechanische onkruidbestrijding toe, tussen de rug. Toch een bespuiting op de rug nodig? Dat kan met een lagere dosering!

Groeizaam weer
Het gaat hard met de groei zo op het einde van het asperge-oogstseizoen. Ook het onkruid groeit enorm hard. U voert nu liefst alleen chemische bestrijding uit op de ruggen. Als het volgende week droog en warm weer is, voert u een mechanische onkruidbestrijding uit tussen de ruggen. Hiermee behaalt u het beste resultaat voor het grondwater en voorkomt u groeiremming van het gewas.

Toch chemisch bestrijden?
De komende dagen is het onkruid goed dood te krijgen met chemie omdat het mals staat, mede door de gevallen neerslag. De grond ligt ook mooi gesloten, ideaal voor een bodemherbicide. Stel de onkruidbestrijding samen qua middel en (verlaagde) dosering, afhankelijk van het soort en grootte van het onkruid . Let op dat het een tijdje droog blijft na de bespuiting, voor een optimale werking en vastlegging op onkruid en bodem, zodat u uitspoeling naar het grondwater voorkomt. Voeg eventueel een hechter toe zoals Grounded of Concrete.

Schimmelbestrijding
Een gewas dat in bloei staat, op eerder gestopte percelen, is ook gevoeliger voor Botrytis. Het Agrovision adviessyteem geeft nu ook aan dat de kans op Stemphillium groter is geworden. Een bespuiting met bijvoorbeeld Signum of Score kan dan op deze percelen nodig zijn.
De milieumeetlat (Milieubelastingskaart Asperge 2020) is ook een hulpmiddel om een middel te kiezen met een zo laag mogelijke milieubelasting.

Dit bericht is geplaatst in Maatregelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.