Schoon Water tip: Onkruidbestrijdingsproef 2019 in de mais

Even een terugblik op de resultaten van de onkruidbestrijdingsproef in mais van 2019. De effecten van verschillende onkruidbestrijdingsrecepten in de mais op zandgrond zijn toen onderzocht. Het opgestelde ‘schoon water’ recept gaf een gelijkwaardig resultaat vergeleken met de overige recepten, maar heeft minder milieubelastingspunten en is bovendien goedkoper.

Recepten

In de tabel hieronder zie je de drie recepten. De effectiviteit van deze drie recepten in het bestrijden van onkruid is vergelijkbaar. De bespuitingsomstandigheden tijdens de uitvoering van de proef waren optimaal.

Bespuiting
Leverancier van bestrijdingsmiddelen recept Laudis 1,5 L + Gardo Gold 1,75 L + Kart 0,5 L + Kelvin 0,35 L
Praktijk recept Laudis 1,5 L + Calaris 1,5 L + Kart 0,5 L
Schoon Water recept Laudis 1,5 L + Kart 0,5 L + Frontier 0,75 L + Samson e.a. 0,3 L

Milieubelastingspunten

Het totaal aan milieubelastingspunten (MBP) is een stuk lager voor het ‘schoon water’ recept. Vooral de MBP voor grondwater nemen sterk af.

Schoon water bespuiting Praktijk bespuiting Verkopers bespuiting
Bodemleven (MBP) 90 150 172
Waterleven (MBP) 176 161 170
Grondwater (MBP) 43 730 477
Totaal MBP 309 1041 819

Vervanging voor terbuthylazine

De grondwater MBP zijn veel lager, omdat de werkzame stof terbuthylazine niet in het ‘schoon water’ recept zit. Middelen als Gardo Gold en Calaris zijn door de werkzame stof terbuthylazine erg milieubelastend op het gebied van grondwater. Deze proef laat zien dat een alternatief voor deze werkzame stof nog steeds een goed resultaat behaalt.

Een combinatie van 0,6 Samson Extra 6% OD + 0,7 Frontier Optima + 1,5 Laudis kan de stof terbuthylazine in veel gevallen vervangen. Wanneer er probleemonkruid, opslag of onderzaai aanwezig is, kan aan deze combinatie Kart toegevoegd worden.

Totaal kosten recepten mais

Het ‘schoon water’ recept is bovendien ook nog eens de goedkoopste optie:

Kosten per hectare
´Schoon water´ recept € 81,15
Praktijk recept € 109,50
Verkopers recept € 90,38

Vervolgonderzoek

Dit jaar is er een demo aangelegd op een maisperceel, waarbij gekeken wordt naar geïntrigeerde onkruidbestrijding. Geïntrigeerde onkruidbestrijding koppelt de voordelen van chemische en mechanische onkruidbestrijding, waardoor de milieubelasting nog verder omlaag kan.

Dit bericht is geplaatst in Resultaten, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.