Schoon Water tip: Gebruik de milieubelastingkaart voor stamslabonen

Op dit moment worden de eerste stamslabonen weer gezaaid. Bij een zorgvuldige onkruidbestrijding zijn minimale bodemherbiciden nodig en kunnen middelen met een lage milieubelasting gekozen worden. Dit is beter voor het milieu!

Zorgvuldig gebruik bestrijdingsmiddelen

Door later in te zaaien neemt de kieming van verschillende onkruiden (o.a. zwaluwtong en varkensgras) af. Gebruik Basagran of Corum na opkomst voor bestrijding van vrijwel alle onkruiden, deze middelen hebben een lagere bodembelasting. Bij zeer hoge druk van zwaluwtong, varkensgras of klein kruiskruid kan bodemherbicide Fresco gebruikt worden. Bodemherbiciden als Dual Gold (alleen op kleigrond), Bonalan en Centium zijn dan niet nodig. 

Bestrijding van grassen

Op de milieubelastingkaart voor stamslabonen staan de middelen die voor de bestrijding van grassen die zijn toegelaten. De werking van deze middelen is vergelijkbaar, waardoor de keuze gebaseerd kan worden op het laagste aantal milieubelasting punten. Zie hier de milieubelastingkaart voor stamslabonen: MBPKaartStamslaboon_2020

Grasmiddelen als Focus Plus en Fusilade Max hebben een hogere milieubelasting op het onderdeel ‘grondwater’ (oranje kleur). Centurion Plus is een betere keuze met een lagere milieubelasting voor ‘grondwater’ (groene kleur). Bijkomend voordeel is dat Centurion Plus ook nog een werking heeft op straatgras.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.