Schoon Water tip: Bladluizenbestrijding in suikerbieten

Op dit moment worden er veel luizen in de suikerbieten gevonden, met name in het zuiden, maar ook wel in het oosten van het land. Op veel percelen wordt de schadedrempel van meer dan twee groene luizen per tien planten overschreden. Controleer uw perceel daarom goed! Wanneer de schadedrempel bereikt is voer dan een bespuiting uit.

SuikerbietMaak gebruik van deze middelen

Voor het vierbladstadium kan er gekozen worden voor 0,45 ltr/ha Batavia of 0,25 ltr/ha Calypso of Bariard.

Kies vanaf vierbladstadium voor 0,14 kg/ha Teppeki met een uitvloeier. Teppeki mag vanaf dit jaar tot 1 juni worden toegepast vanwege de MRL. Gebruik bij voorkeur Teppeki om natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestjes en weekschildkevers) te sparen.

Groene bladluizen

Gebruik deze middelen niet!

Gebruik geen pyrethroïden (Decis, Karate Zeon, Ninja, Sumicidin Super) en voor bestrijding van groene bladluizen ook geen Pirimor. Groene perzikluizen zijn resistent voor deze werkzame stoffen, waardoor ze niet of onvoldoende bestreden worden. Bovendien doden pyrethroïden wel de natuurlijke vijanden van deze bladluizen, waardoor de bladluispopulatie zich alleen maar beter kan vermeerderen.

Natuurlijke vijanden

Ken jij die natuurlijke vijanden van de bladluizen? Zie onder andere deze Schoon Water tip van de boomteelt om deze vijanden te herkennen:

https://www.schoon-water.nl/2019/05/23/schoon-water-tip-boomteelt-herken-natuurlijke-vijanden-en-kies-bewust-uw-bespuiting/

Plagen en natuurlijke vijanden boomteelt

Natuurlijke vijanden van bladluizen

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.