Schoon Water tip: Teelt van stamslabonen met minimale bodemherbiciden

Vanaf half mei tot eind juni worden veel stamslabonen weer gezaaid. Het is dan belangrijk om te letten op onkruidbestrijding. Hiervoor hoeven echter niet altijd bodemherbiciden gebruikt te worden. Een zorgvuldige onkruidbestrijding heeft minimale bodemherbiciden nodig en dat zorgt voor een lagere milieubelasting.

Melganzevoet in stamslabonen

In stamslabonen zijn een aantal bodemherbiciden toegelaten, namelijk: Bonalan, Centium, Fresco en alleen op kleigrond nog Dual Gold. Let wel, deze middelen zijn lang niet altijd nodig in de onkruidbestrijding.

Door wat later te zaaien neemt bijvoorbeeld de kieming van onkruiden zoals zwaluwtong en varkensgras al af. Na opkomst zijn vrijwel alle onkruiden goed bestrijden met de middelen Basagran of Corum. Deze middelen hebben een lagere bodembelasting in vergelijking met de bodemherbiciden.

Alleen bij een zeer hoge druk van zwaluwtong, varkensgras of klein kruiskruid kan een bodemherbicide noodzakelijk zijn. Gebruik dan bij voorkeur het middel Fresco. Dit middel scoort op de milieubelastingskaart in een dosering van 1,5 ltr/ha op alle onderdelen nog groen.

Binnen schoon water gaan we dit jaar ervaring opdoen met een volledig mechanische onkruidbestrijding d.m.v. eggen en schoffelen.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.