Schoon Water tip: Klaarmaken van een tankmix

Als er toch chemie ingezet moet worden is het klaarmaken van een juiste tankmix belangrijk, dit geldt voor o.a. prei, asperge en aardbei. Door dit zorgvuldig en in de juiste volgorde te bereiden, kan effectief bespoten worden. Hierdoor kan er minder gespoten worden, wat zorgt voor een lagere milieubelasting. Zeker met het droge weer van de laatste jaren is een effectieve bespuiting van belang, omdat middelen dan vaak slechter werken (vooral herbiciden)!

Tankmix maken

Gebruik water van goede kwaliteit voor het uitvoeren van een bespuiting, bij twijfel kies voor leidingwater. Vul de spuit voor de helft/driekwart met water en voeg de middelen toe. Vervolgens vul je de tank verder met water en blijf je roeren. Bij het maken van een tankmix met meerdere middelen is een juiste volgorde van oplossen belangrijk. Start met de moeilijkst oplosbare producten (formuleringen) en eindig met de makkelijkste.

Dit is de volgorde waarin gemengd moet worden:

  1. Wateroplosbare folie (WOF)
  2. Spuitpoeder/korrel (WP/WG)
  3. Oliedispersie (OD)
  4. Suspensie concentraat (SC)
  5. Emulgeerbaar concentraat (EC)
  6. Wateroplosbare poeder/granulaat (SP/SG)
  7. Hulpstoffen (uitvloeier, suiker) en meststoffen

Direct gebruiken

Verspuit de tankmix altijd direct na klaarmaken, vooral als de spuitoplossing een hogere pH heeft. Oplossingen met een pH hoger dan 7 zijn minder stabiel en breken sneller af. Door te wachten kan een bespuiting minder effectief zijn. De bespuiting moet dan vaker uitgevoerd moet worden en dit leidt tot een hogere milieubelasting.

Reinigen na het spuiten

Om onnodige uitspoeling van milieubelastende middelen te voorkomen, spuit je de restvloeistof zoveel mogelijk uit over het gewas waarin de middelen zijn toegepast. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk restvloeistof over blijft. Vervolgens voer je de uitwendige reiniging ook zoveel mogelijk uit op het perceel zelf, op minimaal 5 meter uit de insteek van de sloot. Heb je een speciale wasplaats met zuiveringsvoorziening, dan is dit de optimale plek om je tank te reinigen. Lees wat er allemaal kan en mag wat betreft het reinigen van machines op http://www.toolboxwater.nl.

Dit bericht is geplaatst in aardbei, Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.