Schoon Water tip: Tankreiniging

Vooral bij diverse graanherbiciden is een goede tankreiniging na gebruik belangrijk. Dit voorkomt schade aan andere gewassen. Let er hierbij op dat de reiniging zorgvuldig gedaan wordt. Hierdoor wordt erfemmisie beperkt en onnodige uitspoeling van milieubelastende middelen naar het grond- en oppervlaktewater voorkomen.

Reiniging

Om onnodige uitspoeling van milieubelastende middelen te voorkomen, spuit je de restvloeistof zoveel mogelijk uit over het gewas waarin de middelen zijn toegepast. Vervolgens voer je de uitwendige reiniging ook zoveel mogelijk uit op het perceel zelf, op minimaal 5 meter uit de insteek van de sloot. Heb je een speciale wasplaats met zuiveringsvoorziening, dan is dit de optimale plek om je tank te reinigen. Lees wat er allemaal kan en mag wat betreft het reinigen van machines op http://www.toolboxwater.nl.

Graanherbiciden

Na inzet van graanherbiciden als Atlantis Star, Cossack Star, Alena, Hussar, Capri Twin, Primstar, Primus en Traton SX is het raadzaam om veldspuit zorgvuldig intern te reinigen voordat er een ander gewas wordt gespoten. Pas bij deze middelen ook op voor overlapping op gewasgrenzen (bijvoorbeeld bij aardappel/ui/biet).

Bietenteelt

De kans op schade is het grootst in de bietenteelt bij gebruik van Betanal (Fenmedifam). Betanal lost alles op wat in de tank, leidingen en doppen zit. Mogelijke restanten van de graanherbiciden lossen op in de spuitvloeistof met Betanal, wat schade geeft aan de bieten. Reinig dus de veldspuit om spuitschade in andere gewassen te voorkomen. Reinig daarbij niet alleen de tank, maar ook de leidingen, filters (ook sectiefilters), fustreiniger en doppen. Doe het reinigen wel op de manier waardoor erfemissies zoveel mogelijk voorkomen worden.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.