Schoon Water tip prei: Beregenen: wanneer wel, wanneer niet?

De groei van de zomerprei zit er goed in, mits het perceel niet te droog wordt. Die droogte is steeds vaker een probleem. Wat te doen met aanhoudende droogte? Bodemherbiciden hebben een minder goede werking in een droge bodem. Het is daarom extra belangrijk om voor een weerbaar gewas te zorgen, zodat er een verlaagde kans op ziekten en plagen is. De beste tactiek voor sterke prei is water geven na het planten. De prei heeft dan optimaal contact met de omliggende grond. Daarna het liefst geen water meer geven in verband met wortelvorming.

Belangrijk is dat de plant optimaal contact heeft met de omliggende grond. Geef de prei niet te veel water, dat dwingt de wortels om naar beneden te groeien. Als er steeds water gegeven wordt, blijven de wortels bovenin de grond rondom de plant groeien. Dit zorgt voor een beperkte wortelzone en in droge tijden dus een beperkte wateropname. Dit resulteert in stress, met een verhoogde kans op ziektes en plagen.

Wanneer de prei niet meer bij de vochtige grond kan dan moet er worden beregend. Geef dan minstens 20-30 mm, afhankelijk van de grondsoort. Op deze manier groeit de prei het best. De plant is daardoor beter bestand tegen ziekten en plagen en er hoeven minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.