Schoon Water tip prei: Koude nachten

SchoonWatervoorBrabant-jonge-preiEen groot deel van de zomerprei zit al in de grond en is afgedekt. Dit afdekken is noodzakelijk, omdat de planten niet goed tegen het koude en schrale weer kunnen. De komende week is lokaal kans op nachtvorst. Dek dus de prei voorlopig af, zeker de plantjes die net geplant worden en/of zijn. Stel daarnaast de onkruidbestrijding zo mogelijk nog even uit tot het weer wat warmer wordt.

Groeiremming

Het koude weer houdt de komende tijd nog even aan. Droge, koude wind zorgt voor een hogere verdamping. Zeker als de wortels nog niet actief zijn kan dit tot flinke groeiremming leiden wat resulteert in schade. De heel jonge preiplantjes net uit de kas en uit het buitenland kunnen nog heel weinig hebben. Het bedekken van de prei is dus hard nodig. Controleer regelmatig of de afdekking nog op zijn plaats ligt.

Uitstellen onkruidbestrijding

Het uitstellen van de chemische onkruidbestrijding is aan te raden als dit mogelijk is. De weersvoorspellingen moeten eerst beter worden (geen nachtvorst meer, rond de 15 graden en een luchtvochtigheid boven de 70), om een goed resultaat te behalen. Als de omstandigheden beter zijn dan moet de afdekking even teruggeslagen worden om te kunnen spuiten. Het spuitresultaat is bijna altijd beter als de grond weer wat meer aangesloten ligt, dan op losse grond waar net geplant is.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.