Schoon Water Tip: Mechanische onkruidbestrijding in de boomteelt

Schoffelen met persluchtVanuit de Schoon Water werkgroep mechanische onkruidbestrijding van Treeport Zundert zijn er veel ervaringen opgedaan met mechanische onkruidbestrijding in de boomkwekerij. Belangrijk is het op de juiste manier combineren en toepassen van technieken. Je moet zeker ook een bewerking in de rij toepassen voor voldoende effectiviteit.

De basis is vaak schoffelen, waarbij in de Treeport Zundert op verschillende bedrijven met succes perslucht wordt gebruikt voor een bewerking in de rij. Hierbij is een stalen buisje aan de achterkant van het schoffelmes aangebracht. Aan het uiteinde van het buisje wordt perslucht in de rij geblazen waarmee klein onkruid wordt bestreden.

Deze bewerking heeft een goede effectiviteit en er is bij juist gebruik weinig gewasschade. Er is wel extra brandstofgebruik door de benodigde compressor. In de regio Zundert zijn er enkele loonwerkers die de onkruidbestrijding op deze manier aanpakken, waarbij de techniek ook nog gecombineerd kan worden met een aangedreven wiedeg. Opmerkelijk hierbij is dat zelfs in uitgeplant zomerstek in pluggen deze techniek met succes wordt toegepast.

Schoffel met perslucht      Torsie-wieder

Een andere gemakkelijk te gebruiken techniek voor in de rij zijn de torsie-wieders, die het kleine onkruid uit de rij wrijven. Torsie-wieders zijn gemakkelijk bij de schoffels te monteren en nemen weinig ruimte in. In gevoeliger gewassen kunnen ook ronddraaiende borsteltjes worden gebruikt.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.