Schoon Water tip: Strategie suikerbieten & vergelingsziekten

RaaijmakersSID19- Beheersing van vergelingsziekte- def.29-11Zonder pillenzaad met neonicotinoïden is de beheersing van plaaginsecten in de suikerbieten een grotere uitdaging. Wellicht kreeg u in 2019 al te maken met vergelingsziekten overgedragen door luizen? Goed om u deze winter al te verdiepen in de adviezen van IRS. Een belangrijke uitkomst van IRS-onderzoek is dat het spuiten van pyrethroïden niet voor minder, maar juist voor méér risico op vergelingsziekten zorgt!

Karate, Sumicidin Super, Ninja, Decis doen meer kwaad dan goed

Karate, Sumicidin Super, Ninja en Decis zijn insecticiden die behoren tot de groep van synthetische pyrethroïden. Helaas hebben luizen vaak resistentie opgebouwd tegen deze middelen: de middelen werken dan niet meer. Het zijn goedkope middelen, dus bent u misschien geneigd om ze toch bij te spuiten onder het motto “Baat het niet, dan schaadt het niet”. Maar: Natuurlijke vijanden gaan wel dood door pyrethroïden. Daardoor verergert vaak het plaagprobleem later in het seizoen. Bovendien zijn het middelen die slecht zijn voor het waterleven in sloten (Karate, Ninja, Decis).

Baat het niet, het schaadt wel

IRS stelde in 2019 vast dat telers die spoten met pyrethroïden later in het seizoen meer groene perzikluizen hadden in hun velden. Groene perzikluis blijkt de voornaamste verspreider van de virussen die vergelingsziekten overbrengen. Deze telers hadden daardoor uiteindelijk ook meer schade door vergelingsziekten. Volgens IRS komt dit doordat de pyrethroïden de groene perzikluizen niet doodt, maar hun natuurlijke vijanden wel. De zwarte bonenluis nam wel in aantal af na de bespuiting, maar die blijkt nauwelijks verantwoordelijk voor virusoverdracht. Op het juiste moment spuiten met Calypso, Bariard of Teppeki bestrijdt de groene perzikluis wel effectief. Tijdens het seizoen zult u hier weer Schoon Water-tips voor ontvangen.

Meer lezen over beheersing vergelingsziekten en over natuurlijke vijanden in de bietenteelt? Kijk o.a. op:

Dit bericht is geplaatst in Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.