Milieubelasting asperge- en preitelers gedaald in 2018

Uit de resultaten over 2018 blijkt dat de asperge- en preitelers die deelnemen aan het Project Schoon Water een verlaging van de score op de milieumeetlat hebben weten te realiseren. De resultaten zijn, naast de algemene jaarrapportage, ook gepubliceerd in een artikel in het blad Groenten & Fruit.

De milieubelasting van de asperge- en preitelers laat over de periode van 2011 tot en met 2018 in grote lijnen een dalende trend laat zien. Er zijn een aantal redenen voor deze daling, waaronder het vervallen van toelatingen, het voorzichtiger omgaan van middelen met een hoge milieubelasting, het gebruik van mechanische onkruidbestrijding en de overstap van twee van de zeventwintig aspergetelers naar biologische teelt.

Een andere belangrijke reden is echter ook de droogte. In de hete zomers van de afgelopen twee jaar is de schimmeldruk laag geweest. Zonder de droogte hadden de resultaten waarschijnlijk hoger uitgepakt. Om het gewas van voldoende water te voorzien ligt op 20% van de aspergepercelen inmiddels druppelirrigatie. Deze aanpak verhoogt de productie en vermindert kiemend onkruid.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.