Bijeenkomst Asperge – druppelbevloeiing

Schoon Water Bijeenkomst Asperge 22 aug. 2019In 2015 heeft Mark de Wit uit Mariaheide op een van zijn percelen de asperge in een dubbele rij naast elkaar geplant, met een tussenpad van 3m in plaats van 1,8m. Het aantal planten per hectare bleef gelijk. Het idee hierbij was om na 10 jaar nieuwe asperges te planten tussen de ruime rijen in en de oude dan te verwijderen. Nevendoel was om middels druppelbevloeiing efficient water en mineralen te geven. Op 22 augustus namen de Schoon Water aspergetelers een kijkje op dit bijzondere perceel. 

Nu, vier jaar na aanplant, kan gesteld worden dat de opbrengsten goed te noemen zijn en het gewas er nog prima bij staat. De grote ruimte tussen de aspergerijen in is prima mechanisch schoon te houden van onkruid. Wel moest bij het eerste groeijaar eigenlijk aan twee kanten een slang gelegd worden voor de waterverdeling. Inmiddels is dat niet meer nodig.

Druppelbevloeiing - Schoon Water asperge

Druppelslang en hoofdleiding

Perceel Mark de Wit - Schoon Water Asperge

Breed pad tussen de dubbele rijen

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorlopig lijkt de nieuwe opzet positief. Het wordt echter wel lastiger om in de komende jaren de ruggen op te ploegen met twee rijen. De groep aanwezige telers blijft sceptisch over de werkelijke winst. Wel is duidelijk dat er op mineralen en water bespaard kan worden. Na twee enorm droge groeiseizoenen (2018 en 2019) heeft de druppelbevloeiing zijn nut wel bewezen (zeker op droge zandgronden!). De beworteling lijkt zich meer te concentreren bij de rijen i.p.v. verder de paden in.

De jonge aanplant iets verderop stond keurig te groeien (deze staan wel op de traditionele afstand). Ook hier is druppelbevloeiing toegepast. Ondanks een hoge onkruiddruk staat dit perceel er netjes bij. Het droge weer heeft ook hier een positieve invloed gehad. De Wit heeft geen onkruidbestrijding uit hoeven voeren.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.