Schoon Water tip: Blijf suikerbieten controleren op bladschimmels

CercosporaDe eerste Cercospora is een aantal weken geleden al gevonden. De weersomstandigheden deze week (22-7 t/m 28-7) zijn gunstig voor bladschimmels zoals Cercospora. De aantasting tref je meestal aan op percelen met bieten of op de scheiding van 2018 bieten en 2019 bieten. Op dergelijke percelen is de druk vanuit de grond het grootste.               

Er zijn 2 belangrijke factoren die de ziekteopbouw in een perceel beïnvloeden:

–    Intensiteit van de bietenteelt: sporen van Cercospora kunnen in de bodem enkele jaren op gewasresten overleven. Bij een rotatie van 1 op 4 of nauwer is de schimmeldruk hoger.

–    Weersomstandigheden: vooral bij temperaturen boven 23 graden overdag en 15 graden ’s nachts, in combinatie met langere tijd een relatieve vochtigheid boven de 80%, kan uitbreiding erg snel gaan.

Bietenpercelen die in de planning staan om beregend te worden kan men het best preventief beschermen, op het moment dat ze nog niet slaphangen. Door beregening is de luchtvochtigheid namelijk vaker hoog en dan zijn er meer infectiekansen. Voer alleen een bestrijding uit op een vitaal gewas dat ook middel kan opnemen! Het uitvoeren van een bespuiting bij de eerste zichtbare aantasting is belangrijk om resistentie te beperken en verdere schade te voorkomen.

Advies:

Spuit bij aantasting van Cercospora z.s.m. met 1 ltr Opus Team. Komt er ook (of alleen) Stemphylium voor, kies dan voor 1 ltr Spyrale (95% driftreductie) of 1 ltr Retengo Plust. Voeg onder droge omstandigheden altijd een uitvloeier toe. Alle drie de middelen hebben een hoge milieubelasting, waarbij Spyrale een flink effect heeft op het grondwater. In grondwaterbeschermingsgebieden zijn de middelen Opus Team, Spyrale en Borgi niet toegestaan. In die gebieden kan men de bladvlekkenziektenbestrijding starten met Difure Pro (mag tot 1 september) en afwisselen met Retengo Plust of Sphere.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.