HAS studenten aan de slag voor Schoon Water

HAS studenten aan de slag voor Schoon WaterStudenten Wim van Tilburg en Joost Luykx verdiepen zich de komende maanden in het thema ‘Schoon Water’. Ze gaan kijken naar de effectiviteit van bespuitingen, met als uiteindelijke doel het verminderen van de emissie van onkruidbestrijdingsmiddelen naar grond- en oppervlaktewater.

Voor hun afstudeeropdracht van de opleiding ‘Tuin- en akkerbouw’ van de HAS Den Bosch doen Wim en Joost samen met Delphy twee onderzoeken. Het ene onderzoek gaat over de effectiviteit van verschillende doseringsstrategieën (spuiten volgens Schoon Water-advies, prakijk advies, fabrieksdosering en een 0-controle) in de onkruidbestrijding bij meerdere gewassen (snijmais, suikerbiet, aardappel). De velden voor deze praktijkproef liggen op percelen van twee Schoon Water telers. Zodra de eerste onkruidbespuitingen plaatsvinden gaat de proef van start. Er zal per object (behandeling) bijgehouden worden hoeveel onkruiden er per vierkante meter opkomen en het aantal onkruiden per vierkante meter dat na-kiemt van een bepaalde soort. Ook worden de milieubelastingspunten van elke doseringsstrategie berekend. De resultaten uit de aardappelteelt worden verwacht rond mei, de resultaten uit de suikerbiet- en maisteelt zullen in juni volgen. Tegelijkertijd onderzoeken de heren ook de invloed van de hardheid van water (pH) op de werking van gewasbeschermingsmiddelen. Hiervoor zijn zij een literatuurstudie gestart. De middelen die als meest gevoelig naar voren komen worden vervolgens getest.

Wim is al goed bekend met Schoon Water; hij heeft stage gelopen bij Delphy en dat beviel zo goed dat hij er momenteel 1 dag in de week werkt. U kunt hem dus al zijn tegengekomen op o.a. de gewasbeschermings- manifestatie en zult hem mogelijk op andere Schoon Water evenementen tegen het lijf lopen. Wij volgen Wim en Joost en zullen in de komende nieuwsbrieven verslag doen van de voortgang van het onderzoek, eventuele demo’s en de uiteindelijke resultaten.

Spuitmachine

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.