Smart Farming & Robotic Dag

Smart Farming & Robotic Dag in VeghelVanuit Schoon Water voor Brabant is er veel interesse in robotisering. Mechanische onkruidbestrijding kan bijdragen aan verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en autonome machines ontzorgen de ondernemer. Op 22 maart was de Smart Farming & Robotic Dag in Veghel, die georganiseerd werd door Abemec. Hier werden internationale innovaties (uit onder andere Frankrijk en Denemarken) getoond. De verschillende getoonde modellen kunnen autonoom bewerkingen uitvoeren, zoals onkruidbestrijding en transportwerkzaamheden.

Instar Trooper

De kleine Instar Trooper kan potten neerzetten.

In Veghel was duidelijk te zien dat de trend niet langer is om steeds grotere machines te ontwikkelen; er waren meerdere kleine robots die zeer specialistische taken kunnen uitvoeren. Zo is de kleine ‘Instar Trooper’ gemaakt om autonoom potten neer te zetten. Waar mogelijk worden machines uitgerust met allerlei technische extra’s, zoals vierwielbesturing, GPS en camera besturing.

Vanuit het project Schoon Water wordt geprobeerd een aantal machines in de praktijk te demonstreren. De wil is er om ontwikkelde technieken aan te passen aan verschillende sectoren. Bij dit proces zijn natuurlijk nog wat hobbels te nemen. Specifiek voor de boomkwekerij zijn er aandachtspunten wat betreft de constructie; zo is voldoende vrije hoogte een voorwaarde om de machines breed in te kunnen zetten. Gelukkig wordt er gewerkt aan lichte machines, waardoor ook op het gebied van duurzaam bodembeheer een stap kan worden gemaakt.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.