Bijeenkomst boomkwekerij: bodemverbetering en profielkuilen

Deelnemers Schoon Water bijeenkomst bekijken de percelen bij van den BiggelaarDonderdag 27 september kwamen boomkwekers van groep Midden Brabant bijeen bij kweker Berry van de Biggelaar. Tijdens de bijeenkomst speelde bodem een belangrijke rol. Een gezonde bodem resulteert in gezonde planten, waardoor minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Dit sprak de aanwezige telers wel aan.

De bijeenkomst begon met een verhaal van Ester Hessel en Schoon Water adviseur Hans Smeets over de invloed van bodem op waterhuishouding. Een goede organische stofgehalte helpt bij het vasthouden van water en nutriënten. Ook zorgt het voor een goede bodemstructuur, waardoor overtollig water makkelijker kan wegstromen. Om de OS te verhogen gaven ze een aantal tips, zoals de inzaai van grasklaver

Boring bij v/d Biggelaar: op 50-60cm is de verdichte kleilaag te zien

Het tweede deel van de bijeenkomst vond plaats in het veld, waar Van den Biggelaar een rondleiding gaf. Bij een perceel waar de plantengroei slecht was is een boring uitgevoerd. Daaruit bleek dat een verdichte kleilaag voorkwam dat het water snel afgevoerd kon worden. Ook konden hierdoor toxische elementen als mangaan naar boven komen tijdens de droogte.

Martin Bouwman vroeg de aanwezige telers wie wel eens een boring deed, of een visiteerijzer gebruikte op zijn percelen. Uit deze rondvraag bleek dat er nog weinig met deze goedkope en simpele technieken werken. Dit is jammer, want problemen in de bovengrond kunnen zo snel worden opgespoord en gecorrigeerd. Zo kan een verdichte bovengrond worden opgeheven door machines (eg Evers diepwoeler of de Olvac ploeg) of diep wortelende groenbemesters.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.