Bijeenkomst asperge: goed beregenen belangrijk voor een gezond gewas

Deelnemers maken een ronde langs de nieuwe aanplantOp 5 juli zijn de aspergetelers bij van Gerven in Oirschot op bezoek geweest, onder leiding van Schoon Water adviseur Jos van Hamont. De deelnemers hebben bij 2 percelen gekeken naar de nieuwe aanplant. Ondanks dat het plantmateriaal niet optimaal was, zit de vaart er nu in dankzij het warme droge weer en druppelbevloeiing.

Deelnemers controleren de vochttoestand in de nieuwe aanplant

Controle vochttoestand

De bijeenkomst begon met het meest actuele onderwerp: de droogte. De warme, droge weken zorgen voor droogtestress in het gewas. Om dit te voorkomen is voldoende vocht nu cruciaal. Dit was deze week ook gedeeld met de deelnemers via een teelttip. Beregenen voorkomt problemen als topsterfte en kevervraat. Door de droogte is er lage schimmeldruk, waardoor de bespuiting kan worden uitgesteld.

Van Gerven heeft twee percelen met nieuwe aanplant laten zien. Er was veel discussie over de kwaliteit van het plantmateriaal: de partij van van Gerven heeft te lang in de koeling gelegen, de schimmel groeide al op de planten. Na een moeizame start is het gewas gelukkig bij getrokken. De warme droogte zorgt voor een lage schimmeldruk. Er hoeven nog geen bladbespuitingen te worden uitgevoerd, wat natuurlijk goed is voor grond- en oppervlaktewater.

In de kantine is nog nabesproken over de afzetproblematiek en de slechte prijsvorming van het afgelopen seizoen. Daarbij werd adviseur Jos van Hamont gecomplimenteerd over de Schoon Water bijeenkomsten in het veld. Ondanks de drukte door beregenen was de bijeenkomst goed bezocht. Er gebeurt weinig collectiefs binnen de aspergeteelt, maar de telers hebben er wel behoefte aan.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.