Schoon Water tip stamslaboon: let op de weersomstandigheden bij onkruidbestrijding

Houdt rekening met de weersomstandigheden bij de inzet van onkruidmiddelen in stamslabonen. De mate van werking van de onkruidmiddelen Basagran en Corum in stamslabonen is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De middelen werken fel op momenten dat onkruid en gewas niet afgehard zijn en dus nauwelijks een waslaag hebben. Dit wordt nog eens versterkt als er direct na de bespuiting een paar zonnige warme dagen volgen. Het onkruid mag dan goed bestreden worden, maar het gewas wordt ook sterker geremd dan nodig is. Dit is in het voorjaar al duidelijk gebleken bij vroeger gezaaide bonen.

U kunt de omstandigheden zelf zo goed mogelijk inschatten en daar met de dosering op inspelen. U kunt ook gebruik maken van een beslissing ondersteunend systeem zoals het GEWIS programma. Hierin wordt ook een advies gegeven hoeveel u met de dosering omlaag kunt op het moment dat de omstandigheden goed zijn. Bij goede omstandigheden is 2/3 van de normale dosering voldoende. Naast dat dit uw gewas minder belast, is de lagere dosering ook goed voor het milieu. Zo kan Basagran uitspoelen naar het grondwater en kan Corum schadelijk zijn voor uw bodemleven.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.