Schoon Water tip Mais: Onkruidbestrijding zonder terbutylazin in grondwaterbeschermingsgebieden

MaisplantenIn mais worden altijd combinaties van middelen toegepast. Om het grondwater zo min mogelijk te belasten en in de toekomst geen strengere maatregelen opgelegd te krijgen is het een goede zaak in de waterwingebieden combinaties te gebruiken zonder terbutylazin.

Terbutylazin zit o.a. in Akris, Calaris en Gardo Gold. Door de jaren heen zijn zeer goede ervaringen opgedaan met de volgende combinatie:

1,5 ltr Laudis (geen WG) + 0,8 ltr Frontier (of 0,7 ltr Dual) + 0,5 ltr Samson/Milagro +    0,5 ltr Kart.

Bij een vroege bespuiting, 3 blad en klein onkruid kan de dosering contactmiddel wat verlaagd worden en de bodemherbicide wat verhoogd. Bij een latere inzet juist andersom.

Ook in niet grondwaterbeschermingsgebieden voldoet deze mix uitstekend. Wanneer sprake is van ooievaarsbekje dient Dual vervangen te worden door o.a. 1,5 ltr Akris. Voor glad vingergras is het advies om zeker in een vroeg stadium (3- blad) van de mais te spuiten zodat Frontier of Dual via bodemwerking een afdoende bestrijding kunnen geven. Voor de contactwerking is verhoging van Laudis naar 2 ltr mogelijk. Bekijk dus goed de onkruiden die in uw percelen staan en stem daar de
bespuiting op af. Meer informatie over onkruiden in mais kan gevonden worden in de Vlaamse onkruidwijzer.

OoievaarsbekGlad vingergras

Twijfelt u over welk onkruid het is? App gerust een foto aan uw Schoon Water adviseur. Twijfelt u over welke strategie het beste is voor uw bedrijf? Bel voor een gratis adviesbezoek.

Schoon Water adviseurs Delphy, akkerbouw:

Henry vd Akker (06-53310383), Koen Peters (06-22974285),  Jos Souren (06-53151775), Frendo van Heybeek (06-10918905), Anton van der Velden (06-53151756)

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.