Demonstratie spuitdoppen en spuittechniek op de agrarische dagen Someren

In 2017 is de regelgeving omtrent spuittechnieken veranderd. De agrarische dagen Someren, 16 en 17 september, waren een uitstekend moment om de boeren en bezoekers te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Spuitdoppen en -technieken die voldoen aan de nieuwe regelgeving zijn gedemonstreerd met watergevoelig papier in het gewas. Deze technieken zorgen voor minder emissie van middelen naar het oppervlaktewater. 

Spuitbeeld Teejet en WingssprayerDemonstratie spuittechnieken

Bij het spuiten moet ten minste 75% driftreductie gerealiseerd worden. Om telers te laten zien wat de mogelijkheden zijn, werden tijdens de agrarische dagen 5 demonstratierondes gegeven. Iedere ronde werden andere technieken en spuitdoppen laten zien. De bedekkingsresultaten op watergevoelig papier waren bij de stand te bekijken.

  • Teejet xr 110-03 spleetdop: werd veel gebruikt  in combinatie met de conventionele spuittechniek. Het is een spuitdop die een fijne druppel produceert, maar deze fijne druppel is zeer driftgevoelig. Het was goed te zien voor de bezoekers tijdens de demonstratie dat deze spuitdop veel drift veroorzaakt.
  • Wingssprayer met Albuz axi 110-015: de kracht van de wingsprayer is dat het een fijne spuitdop is en de spuitdop dichtbij het gewas zit. Door de vorm van de wing wordt de spuitvloeistof richting het te spuiten gewas gestuurd. De wing zelf trekt het gewas open. Hierdoor komt de zeer fijne druppel goed terecht in en op het gewas. De spuitvloeistof krijgt niet de kans of weg te waaien. Deze spuittechniek zorgt voor een 75% driftreductie. Het verschil met de Teejet xr 110-03 spleetdop was voor de deelnemers goed te zien.
  • Airmix 110-03 venturi spleetdop: de dop heeft een driftreductie van 75% en wordt nu al door vele boeren gebruikt. Het is spuitbeeld van deze dop is grover dan die van de teejet xr 110-03.
  • Luchtondersteuning met Albuz 110-015 spuitdop: de lucht ondersteunende techniek zorgt ervoor dat het gewas open geblazen wordt en dat er een wervel van wind en spuitvloeistof wordt gecreëerd. Hierdoor krijg je een heel goede indringing van de spuitvloeistof. Hierdoor zijn invloeden van buitenaf zoals harde wind minder belemmerend voor het spuitresultaat en geeft het weinig tot geen drift.
Spuitdoppen testcabine

Spuitdoppen testcabine van Delphy

Spuitdoppen testcabine

Voor individueel advies is de spuitdoppen testcabine beschikbaar. Tijdens de agrarische dagen stond deze naast de Delphy-stand. Verschillende doppen konden worden gedemonstreerd met variabele druk. Het is lastig om vanuit de cabine te zien hoeveel drift wordt veroorzaakt. Deze cabine helpt telers bij het kiezen van de juiste spuitdruk. Ze konden zelf aan de dop draaien en de drift zien toenemen. Zo konden ze goed zien hoe spuitdruk de drift beïnvloed.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.