Bijeenkomst boomkwekerij: boren, steken en knippen met GPS voor weerbaar gewas en minder arbeid

Boormachine met plantgatdosering op GPSOp 28 september kwamen sierteelt- en snijheester kwekers bijeen bij Joost Sterke onder leiding van Schoon Water adviseurs Francois en Eugene van Abeelen. Tijdens deze bijeenkomst werd een boormachine met plantgatdosering gedemonstreerd. In de schuur werden een LVS systeem en een steek- en knipmachine bekeken en gediscussieerd. Tot slot keken de deelnemers naar een arbeidsregistratiesysteem, ontwikkeld door Joost Sterke. Al met al een interessante en afwisselende bijeenkomst.

Demonstratie boormachine

De avond begon met een demonstratie van loonwerker Arno van de Ven uit Haaren. Zijn boormachine met plantgatdosering doseert via GPS de meststoffen op de plaats waar de gaten worden geboord. Op deze manier kunnen er meststoffen worden uitgespaard, terwijl de groei goed is. Uit proeven bij Joost Sterke bleek dat de groei zelfs zwaarder was dan met traditionele bemesting met twee keer KAS. Naast dat dit voorkomt dat meststoffen uitspoelen naar het water zorgt een goede benutting van de mest voor weerbare planten.

Bijeenkomst boomkwekerij demo machinesLVS systeem en steek- en knipmachine

In de schuur werden een onkruidbestrijdingssyteem met laag volume spuit (LVS) techniek. De LVS werkt perfect op klein onkruid. Door de concentratie van de gebruikte middelen sterk te verlagen wordt niet alleen middel gespaard, maar ook de milieubelasting naar bodem en water is veel lager. Het is wel belangrijk op tijd terug te komen van de LVS, anders worden de grotere onkruiden niet mee genomen.

De steek en knip-machine werkt ook via GPS. Omdat de planten met de GPS boormachine zijn geplant kunnen ze ook machinaal geknipt en gestoken worden. Dit levert grote egale blokken met planten op, met minder arbeid.

Arbeidsregistratieprogramma ontwikkeld voor en door Joost Sterke

Het programma werd afgerond met een demonstratie van het arbeidsregistratieprogramma dat ontwikkeld is door Joost Sterke. Het is een gebruiksvriendelijk programma waar o.a. de arbeidsregistratie, arbeidsplanning, teeltplanning en kostprijsberekening in kan worden bijgehouden. De deelnemers hebben een demo versie mee gekregen om te ervaren hoe het programma werkt op hun eigen kwekerij.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.