Bijeenkomst aardappel: demonstratie sneltest Alternaria

demo Alternaria sneltestOp 17 augustus kwamen de deelnemers van Schoon Water groep aardappelen bijeen op het bedrijf van Johan van den Boogaard. Aanleiding voor de bijeenkomst was de demonstratie van een alternaria-sneltest. Met deze test kan via het DNA op de bladeren snel worden uitgewezen of Alternaria solani of alternata aanwezig is in het perceel en dus of spuiten zinvol is.

Alternaria is een groeiend probleem in de aardappelen. Tegen de tijd dat de ziekte wordt herkend, is de aantasting vaak ver gevorderd. Hierdoor is het aanpakken in een vroeg stadium moeilijk. Ook wordt preventief gespoten, terwijl de schimmel niet altijd aanwezig is op het gewas. Door een sneltest zouden telers snel kunnen horen of er alternaria aanwezig is, waardoor onnodige bespuitingen kunnen worden uitgespaard. Dit spaart middel, wat goed is voor de portemonnee en het milieu.

De DNA test van Exiumus Lab B.V. kan snel uitwijzen of A. solani of A. alternata aanwezig zijn op het gewas. De deelnemers was gevraagd om blaadjes met potentiele Alternaria aantasting mee te nemen. Deze werden tijdens de bijeenkomst geprepareerd voor de test. Tijdens de analyse kregen de telers uitleg over hoe de sneltest werkt. De aanwezige telers zagen de test als toegevoegde waarde. Er waren wel vragen over de betrouwbaarheid, aangezien slechts een deel van het perceel bemonsterd wordt. Deze vragen konden echter worden weggenomen door Niek Kunst van Exiumus Lab.

Naast de Alternaria sneltest, werden ook actualiteiten uit de teelt doorgenomen door Schoon Water adviseur Koen Peters. Ook zijn gebrekziekten in aardappelen behandeld. Niet alle vlekken op het blad zijn ziekten, maar ozonschade of een tekort. Met foto’s zijn een aantal tekorten gedemonstreerd.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.