Schoon Water tip asperge: voorkeur voor mechanische onkruidbestrijding

De aspergeteelt kent een vrij smal middelenpakket tegen onkruiden. Mede daarom heeft inzetten op zoveel mogelijk mechanische onkruidbestrijding de voorkeur. Ook voor bescherming van grond- en oppervlaktewater is mechanische bestrijding beter.
De nieuwe toelating van het chemische middel AZ 500 biedt vanuit dat oogpunt helaas geen vooruitgang.

Het middel werkt tegen diverse éénjarige tweezaadlobbigen, maar heeft een groot risico voor grondwater. Bij toepassing volgens de adviesdosering scoort het middel hoog op belasting van het grondwater (575 MBP). Het middel is dan ook niet toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden. De adviesdosering is 0,5 liter per hectare, toepassen op maximaal 50% van het bebouwde oppervlak (dus effectief 0,25 l/ha). Het middel mag één keer per 12 maanden worden toegepast. De voorkeur blijft zoveel mogelijk mechanische onkruidbestrijding.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.