Schoon Water bijeenkomst de Kempen: actualiteiten en gewasbescherming in België

Donderdag 9 maart kwamen Schoon Water adviseurs Henry van den Akker en Jos Souren bijeen met de akkerbouwstudieclub en aardappeltelers uit de Kempen. Ze bespraken gewasactualiteiten en veranderende wetgeving. Ook werd informatie gegeven over wat telers met grond in België moeten doen om ook daar te mogen spuiten.

 De bijeenkomst begon met het bespreken van gewasactualiteiten. Henry van den Akker behandelde gewassen als suikerbiet, aardappel, mais en ui. De focus lag op voornamelijk op gewasbescherming. Zo zijn nieuwe toelatingen besproken en de meeste actuele spuitschema’s doorlopen. Nieuwe toelatingen geven de teler meer keus bij het selecteren van gewasbeschermingsmiddelen, waardoor hij het minst belastende middel kan nemen.

In het tweede deel ging Jos Souren in op de spuittechniek, in voorbereiding op de aankomende verandering in wetgeving: In de loop van 2017 zal de minimale driftreductie verhoogd worden van 50 naar 75%. Door de hogere driftreductie zal minder middel in het oppervlaktewater terecht komen, wat goed is voor Schoon Water. Om aan deze eisen te voldoen kunnen verschillende technieken worden toegepast, al dan niet met driftreducerende doppen. Ook hulpmiddelen als uitvloeiers en hechters, die een betere effectiviteit van de gewasbeschermingsmiddelen helpen bereiken, zijn behandeld.

Tot slot kregen de telers meer informatie over gewasbescherming in België. Veel telers hebben ook grond in België, maar zijn niet op de hoogte van welke erkenning nodig is om te mogen spuiten, of wat ze moeten doen om deze erkenning te krijgen. Zonder de erkenning mogen de telers geen gewasbeschermingsmiddelen kopen of gebruiken.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.