Schoon Water tip: Groenbemesters goed zaaien

De teelt van een groenbemester lukt niet altijd even goed. Een goede groenbemester heeft echter vele voordelen. Zo voorkomt deze afspoeling van vrijkomende nutriënten in het late najaar en in de winter, levert de bladmassa extra nutriënten en organische stof, en helpt de groenbemester onkruid te onderdrukken, wat weer herbiciden kan schelen. Op praktijkbedrijf Geling in Oploo zijn proeven gedaan om twee zaaimethodes te vergelijken.

Verschillende groenbemestermengsels zijn ingezaaid met een zaaikouter én met een zaaibalk achter de cultivator. De verschillen drie weken na inzaai zijn groot. De zaaikouter geeft bij alle zaadmengsels en groenbemesters een duidelijk hoger plantaantal per m2, gemiddeld 51 planten meer. Het groenbedekkingspercentage bleek bij deze zaaimethode circa 18% hoger.

Goede bedekking
Een goede bedekking is van groot belang voor de onkruidonderdrukking. De foto’s laten het verschil in zaaimethode goed zien. De Japanse haver staat er veel dichter en egaler bij. Een goede inzaai is dus van groot belang voor een goede groenbemester.
Delphy voerde de proeven uit in opdracht van BO akkerbouw.

japanse haver grondbedekking zaaimethode

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.