Schoon Water tip Boomteelt: Cylindrocladium en zonnig weer

De cylindrocladium beheersing in Buxus is dit jaar in Zuid-Nederland zeer lastig geweest door de vele natte en donkere dagen in juni en juli. De laatste 3 weken zijn gelukkig vrij droog en zonnig. Hierdoor is de infectiedruk van deze schimmel sterk gedaald en is het verstandig om geen systemische middelen in te zetten, die ook meer belastend zijn op het grondwater, zoals Spirit, Luna Privilege en Mirage Plus.
Voor deze periode is het bedekken met spuitzwavel aangevuld met bladmeststoffen voldoende.
Een mooie en goedkope combinatie is 2 kg spuitzwavel + 5 kg bitterzout + 2 liter Aminosol per ha. Deze combinatie heeft een lage milieubelasting op het grondwater.

Herregistratie van Mirage plus en Spirit
De middelen Spirit en Mirage Plus hebben onlangs een herregistratie gekregen. Daarbij is het etiket wel enigszins aangepast.
De dosering van Mirage Plus blijft 350 ml per 100 l water, met een maximum dosering van 1,05 l per ha en maximum 2 toepassingen per jaar. Dat was maximaal 1,4 l/ha en maximaal 4 toepassingen. Voor het oude etiket geldt een uitlever en opgebruik datum van: 1-10-2016.
De dosering van Spirit blijft 350 ml per 100 l water, met een maximum van 1,4 l per ha. Maar er mogen maximaal 2 toepassingen en samen mag niet meer dan 2,1 l/ha per teeltcyclus worden gebruikt.
Op het advies geeft de fabrikant aan te spuiten 350 ml per 100 l water en met 150 tot 300 liter water per hectare zodat de maximale dosering per ha niet wordt overschreden.
Onze ervaring is dat zeker bij grotere Buxus voldoende water nodig is voor een goede bedekking en indringing. In onze proeven spuiten wij 1.000 l water per ha met de maximale wettelijke dosering per ha (1,4 l/ha). Hiermee hebben we een goed resultaat.

Ga dus verstandig om met de inzet van deze middelen.
Systemisch werkende alternatieven zijn de middelen Signum en Switch, die beide groen scoren op de milieumeetlat.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.