Schoon Water bijeenkomst Vessem en Budel: een goede onkruidherkenning is essentieel voor de bestrijding

Twee groepen van 8 Onkruiden herkennen in het velddeelnemers zijn onder
leiding van Schoon Water adviseur Bert Aasman aan de slag gegaan met onkruidherkenning, onkruidbestrijding in snijmaïs, en de bestrijding van Phytophthora en Alternaria in aardappelen. Een goede herkenning van onkruiden kan helpen bij de keuze van de juiste bestrijdingsmaatregel.

De bijeenkomsten werden gehouden op de akkerbedrijven van Peter van Beers in Middelbeers en Jan en Rob Meeuwissen in Gastel. In hun velden was een route uitgezet met enkele onkruiden die de deelnemers moesten identificeren. Voor een aantal soorten bleek dit lastig, met name het verschil tussen gladvingergras en hanepoot en tussen haagwinde en zwaluwtong. Extra aandacht was er voor de ooievaarsbek. Dit onkruid is alleen goed te bestrijden met Terbutylazin, een middel dat echter een hoge milieubelasting van het grondwater geeft. Goede herkenning is dus essentieel om te voorkomen dat dit middel wordt gebruikt terwijl het plantje afwezig is op de percelen.

Advies opstellen maïs onkruidNa het identificeren van de onkruiden hebben de deelnemers een advies opgesteld om de onkruiden te bestrijden. Hier kwam ook de discussie over het gebruik van Terbutylazin op. In het algemeen vonden men dat het nodig is tegen de ooievaarsbek, naast de brede werking tegen andere onkruiden, maar aan de hand van een ++ en – tabel werd duidelijk dat in een aantal gevallen het middel niet nodig is. Van Beers behandelt een deel wel en een deel niet met Akris, wat o.a. Terbutylazin bevat. Naast onkruiden bleek aardappelopslag ook een probleem. De opslag is goed te bestrijden met Kart en Sulcotrion.

Diverse schema’s zijn door de deelnemers opgesteld om Phytophthora te bestrijden. Een mooi schema is bijvoorbeeld starten met Revus, gevolgd door Infinito en tenslotte Ranman Top. Zo worden middelen vermeden die een hoge milieubelasting van het grondwater tot gevolg hebben, zoals cymoxanil bevattende middelen. Ook Alternaria kan een probleem zijn in grondwaterbeschermingsgebieden, omdat het goed werkende middel Narita hier niet is toegestaan. De Schoon Water aanpak is het gebruik van Carial Star en het afwisselen van Signum en Mancozeb tussen half juli en half september. Carical Star geeft wel een hoge milieubelasting, maar is nodig tegen de Alternaria.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.