Schoon Water Zeeland bijeenkomst fruitteelt Zeeuws Vlaanderen: wintersnoei, warme mutsen en driftreducerende spuittechniek

SWZeelandbijeenkomst021215FruitOp 2 december kwam de NFO-afdeling Zeeuws Vlaanderen bijeen bij Jacko Verstraten in Axel. Schoon Water adviseur René Bal had een interessant programma samengesteld, passend voor de tijd van het jaar.

Warme mutsen en snoei

Rond 10:00 heette de voorzitter van de afdeling de 23 telers welkom en deelde warme mutsen uit. Ondanks het zonnetje kwamen ze toch van pas. Onder leiding van René Bal gingen we de boomgaard in voor de snoeidemonstratie in de peren. Bomen van verschillende leeftijden vragen een heel andere snoei, en verschillende rassen vragen dat ook. Ook stelt iedere boomvorm weer andere eisen aan de snoei. Er werd druk gediscussierd over de mogelijkheden, en ieder bleek zijn eigen inzicht te hebben.
Na de lunch, met dank aan de nfo-afdeling, ging de groep appels snoeien. Ook hier weer duidelijk verschil van inzicht. Groei en bloei moeten in balans zijn, maar wat betekent dat voor een specifieke boom?

Het project

Na de koffie introduceerde Schoon Water adviseur René Bal het Schoon Water Zeeland project. Ook normoverschrijdingen, geconstateerd door het waterschap kwamen aan bod. Telers waren benieuwd naar de exacte meetpunten en welke middelen voor overschrijdingen zorgen. Ook de innovatiebijdrage voor innovatieve, bovenwettelijke techniek of advies, kon op de nodige belangstelling rekenen.

Driftreductie

SWZeeuwsVlaanderen02122015SpuittechniekNa een warme kop koffie en een presentatie over de techniek achter de spuit demonstreerde Hendrik Hol zijn boomgaardspuit met variabele luchtondersteuning. Aan de hand van de windrichting past de spuit de spuitriching van de nevel aan om optimale doordringing en bedekking te creeëren. Door de luchtondersteuning wordt de drift geminimaliseerd. De aanwezige telers waren zeer geïnteresseerd en menige zag mogelijkheden voor zijn eigen bedrijf.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water Zeeland met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.