Schoon Water Bijeenkomst Boomteelt: plantversterkers alternatief voor metam-natrium?

Op 22 juni kwamen 35 (fruit)boomtelers bijeen in Bergeijk om zich te informeren over alternatieve aaltjesstrategieën en ervaringen te delen rond plantversterkers. De groep bezocht twee proefpercelen van fruitboomteler Guus van Montfort. Na de broodmaaltijd presenteerde Schoon Water adviseur Hans Smeets ervaringen van onder andere het Schoon Water project rond plantversterkers en steenmeel. “Met de juiste voeding ben je minder afhankelijk van chemie.”

Aaltjesproeven
Het verbod op metam-natrium doet de telers zoeken naar alternatieven voor problemen met nematoden. Dit voorjaar is een proef bij fruitboomteler Van Montfort opgezet. Omdat de proefopstelling nog niet lang genoeg staat, konden verschillen in groei nog niet worden vastgesteld. Desondanks was het een interessante rondgang omdat bezoekers de werking van verschillende middelen uitgelegd kregen. Twee verschillende benaderingen worden onderzocht: aaltjes met een alternatief middel bestrijden, óf het bodemleven zo stimuleren dat de aaltjes minder of geen schade meer aanrichten. Een extract van tagetes richt zich op het bestrijden van de aaltjes. Verschillende fabrikanten van bodem-verbeterende middelen hebben ook een proefveld uitgezet.

Steenmeelproeven
Aanwezigheid van de juiste micronutriënten zorgt voor optimale groei. Een mogelijkheid om deze voor een langere periode in de bodem te brengen is het toepassen van steenmeel. Een tweede proefperceel van fruitboomteler Guus van Montfort moet verschillen laten zien van enkele soorten steenmeel. Ook hier zijn nog geen resultaten beschikbaar. Terug in de zaal onderstreepte Schoon Water adviseur Hans Smeets het belang van goede en uitgekiende plantvoeding: “Met de juiste voeding ben je minder afhankelijk van chemie: zowel minder chemische middelen alsook minder kunstmest.”

Tussen jonge aanplant...

Tussen jonge aanplant…

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.