Bijeenkomst aspergetelers: goede resultaten mechanische onkruidbestrijding nieuwe aanplant

De groep bezocht op 30 juli SchoonWater_aspergebijeenkomstcollega-teler Gubbels in Helvoirt. Onder leiding van Schoon-Water adviseur Jos van Hamont werden proefvelden voor rassenkeuze en bemesting bekeken en de resultaten van mechanische onkruidbestrijding in de nieuwe aanplant. De warme en vochtige zomer zorgen voor extra schimmeldruk. Telers zijn alert op bestrijding.

 

SchoonWater_asperge_jong_gefreesdNieuwe aanplant
De nieuwe aanplant is zonder chemie onkruidvrij gehouden. Alle 14 dagen is de grond gefreesd en waar nodig met de hand schoon gehouden. De teler is tevreden, zoals het resultaat op de foto laat zien.

Rassenkeuze
De proefvelden bij Walter Gubbels lieten duidelijk zien dat er grote rassenverschillen zijn. Het gewas staat er heel verschillend bij. Dit onderstreept het belang van rassenkeuze: let goed op het specifieke perceel, de grondsoort en de afzet.

Bemesting
De proeven met bemesting leveren een veel minder duidelijk beeld. De teler is ervan overtuigd dat de bemesting niet van grote invloed is omdat de aspergeplant, met zijn grote wortelstelsel bijna altijd in staat is ergens de benodigde mineralen vandaan te halen.

Schimmeldruk
Helaas zijn de omstandigheden dit jaar ideaal voor schimmels: veel vocht en warmte. Schoon-Water adviseur Jos van Hamont gaf een korte uitleg van mogelijke schimmels in de aspergeplant. In het veld werden deze al snel gevonden. Alle aanwezige telers hebben al meer tegen schimmels gespoten dan andere jaren.
Tot slot kwamen de voordelen van druppelbevloeiing in de aspergeteelt aan bod. Walter Gubbels liet foto’s zien van bedrijven in Frankrijk en Spanje die al met deze techniek werken. Er zijn ook Brabantse telers die met deze techniek werken.

 

Dit bericht is geplaatst in Vollegrondsgroente met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.