Teelttip suikerbiet: let op gele bladvlekkenziekte

Bladschimmels in suikerbieten: spuit alleen bij aantreffen

In Brabant is op IRS_Stempylium1IRS_Stempylium2enkele suikerbietenpercelen Stemphylium gevonden. Het IRS heeft hiervoor al een bladvlekkenwaarschuwing uit gedaan. Stemphylium veroorzaakt gele vlekjes in het blad (zie foto). Vooral als het blad tegen het zonlicht wordt gehouden zijn deze vlekken goed zichtbaar.Voer niet standaard een bespuiting uit. Controleer uw percelen op vlekken. Belangrijke plekken om het eerste te kijken zijn:

  • ligplaatsen van bieten
  • langs perceelsgrenzen waar vorig jaar bieten hebben gestaan
  • achter struiken/bomen waar het in de morgen lang vochtig blijft.

In onderstaande tabel staat een overzicht van de kosten en de werkingsduur van de verschillende middelen. Spuit niet overdag op bieten als deze door de droogte/warmte de bladeren laten hangen. Spuit op een droog gewas. De aandroogtijd van de middelen is allemaal ongeveer 1 uur. Let ook op het aantal toegestane toepassingen per seizoen.

Spuit alleen bij het echt aantreffen van Stemphylium Retengo Plus, dit middel is effectief en heeft een lage milieubelasting voor grondwater en oppervlaktewater. Spyrale en Sphere hebben ook een nevenwerking en een te hoge milieubelasting voor het oppervlaktewater. Raadpleeg bij twijfel uw adviseur.

 

mbpSuikerbietBladvlekken

Schermafbeelding 2014-07-01 om 10.34.30

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.