Veldbijeenkomst: onkruiden in maïs

Terwijl er mooie regen viel, Schoon Water onkruid herkennenwaar iedereen erg blij mee was, hebben we een veldexcursie gehouden in het waterwingebied van Nuland. Om de onkruidherkenning even op te frissen was er een route uitgezet in een  maisperceel met 20 onkruiden. De deelnemers mochten hierbij eerst zelf eens kijken wat ze er nog van kenden. Vervolgens werd het rondje herhaald met Schoon Water adviseur Henry van den Akker om te kijken wat er nu werkelijk stond en hoe de plantjes heetten. Onkruidherkenning blijkt niet het sterkste punt te zijn bij veehouders! Vervolgens werd het perceel beoordeeld om te kijken welke combinatie van middelen geschikt zou zijn voor de onkruidbestrijding. Over enkele weken wil de eigenaar hier nog gras inzaaien in één werkgang met een schoffelmachine zodat hij al snel weer grondbedekking heeft na de oogst en komend jaar al vroeg een snede gras kan oogsten. Op het perceel ernaast konden we het resultaat zien van de bespuiting een week na uitvoering door een loonbedrijf. Binnen werden, samen met Schoon Water adviseur Arnoud Bink de milieubelastingskaarten van mais en gras doorgenomen en gekeken tegen welke problemen de telers aanlopen: aanpak haagwinde, keuze vanggewas of inzaai in de mais en de komend jaar aangescherpte gebruiksnorm voor maïs.

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.