Teelttip: afspoeling van perceel

Afspoeling van middelen tegengaan door kleine aanpassingenSchoon Water afspoeling

Vermindering van drift en puntbelasting zijn nog altijd belangrijke aandachtspunten om oppervlaktewater minder te belasten. Maar minder aandacht krijgt de afspoeling van uw percelen. Want regelmatig blijken gewasbeschermingsmiddelen, vooral herbiciden, en ook fosfaat in het oppervlaktewater voor te komen die door afspoeling in de watergang terecht komen.

Soms kunnen kleine aanpassingen al voor een oplossing zorgen. Natuurlijk wil niemand plasvorming op het land. Door te zorgen dat de kopeinden langs de watergang begroeid zijn, kan al veel uitgefilterd worden. Begroeiing van de slootkant en perceelrand kan zeer eenvoudig met gras gerealiseerd worden. Zorg voor tijdige inzaai van de grasstroken/kopeinden, zodat niet met de perceelsbewerkingen alles al kapotgereden wordt. Bij intensief bereden percelen zal de grasstrook het zwaar te verduren hebben, maar vooral de rand tegen de sloot of watergang blijft veelal begroeid en zorgt voor de gewenste filtering. Een simpele maaibeurt in het seizoen kan zorgen dat het er toch netjes uit blijft zien.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.