Teelttip: Wintertarwe

Schoon Water tarwe aarDe ziektedruk in tarwe is laag. Uitstel van ziektebestrijding is veelal mogelijk tot vlagblad.

De ziektedruk in wintertarwe is door de lange droogte steeds laag geweest. Septoria is slechts te vinden op enkele oudere bladeren helemaal onderin het gewas. Een bespuiting hiervoor is daarom vaak niet nodig geweest.

Bij omslag van het weer blijft het wel opletten hoe de ontwikkeling verder verloopt. Deze schimmel breidt uit en komt hoger in het gewas door opspattende regen. Gele roest is vooral op kleigrond meer gesignaleerd. Wanneer al een bestrijding is uitgevoerd blijven letten op uitbreiding. Op lichte gronden wordt soms meeldauw in beperkte mate gevonden. In de afweging voor een bestrijding altijd de specifieke resistentie van een ras mee laten wegen. Bij een goede resistentie mag er sprake zijn van een lichte aantasting onder in het gewas.

Zoals de situatie nu is kan veelal gewacht worden tot het gewas gespoten kan worden tegen afrijpingsziekten. Dit kan zodra het vlagblad er volledig is. Tarwe gezaaid rond eind september is nu al zo ver.
Goede middelen voor afrijpingsziekten zijn o.a. 1 ltr Aviator Xpro, 1 ltr Skyway Xpro en 1,5 ltr Adexar. De middelen Allegro en Allegro plus worden sterk afgeraden vanwege belasting grondwater.

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Teelttips met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.