Teelttip zachte winter

Zachte winter geeft niet meer insecten. Waarneming is beste basis voor de gewasbescherming!

Het is een misverstand dat er na een zachte winter altijd meer insecten zijn. Wel komen ze soms eerder, simpelweg door de hogere voorjaarstemperatuur. De inheemse insecten kunnen een koude winter prima doorstaan, dus ook een zachte. Een natte winter, zoals afgelopen periode, heeft door sterkere schimmelvorming juist grote effecten op afsterving van insectenpopulaties. Zachte winters geven vaak een grotere reductie van insectenpopulaties dan koude winters. 

Het Schoon Water advies is daarom: waarnemen en controleren in de gewassen. Dit is de beste basis. Zo zijn dit jaar de wespen vroeg actief en dat zijn zeer goede insecten-eters in het voorseizoen. Uitheemse insecten zijn veelal uit warmere streken afkomstig. Ga voor uzelf na of deze voor problemen gezorgd hebben in uw gewas. Een vroege insecten-ontwikkeling geeft ook reactie op natuurlijke vijanden. Hoe dit uitpakt in de gewassen is niet te voorspellen, maar zal simpelweg via waarneming beoordeeld kunnen worden. Dus nooit zomaar preventief ingrijpen. Neem bij vragen contact op met uw Schoon Water adviseur.

 

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Boomteelt, Loonwerkers, Maatregelen, Teelttips, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.