Teelttips aardbeien

CLMfruitteelt-en-boomkwekerij-82-Aardbeiveld2Spoelplaats
Schoon water is wat alle partijen nastreven. Daarbij krijgt de drift – naast de puntbelasting – al enkele jaren extra aandacht. En terecht, want juist een grotere belasting van het oppervlaktewater wordt vaak veroorzaakt door een calamiteit. En die willen we allemaal samen voorkomen.
Een aandachtspunt daarbij is uw eigen erf. Denk aan de mogelijkheid van afspoeling van water, afkomstig van de buitenkant van de spuitmachine, en van de binnenkant via spoelwater. Vanuit Schoon Water wordt extra aandacht gevraagd voor de spoelplaats van uw spuitmachine. Mogelijk hebt u belangstelling om samen met het project Schoon Water de mogelijkheden door te spreken. Daarbij kan mogelijk ook een financiële bijdrage gegeven worden, om een spoelplaats aan te leggen of aan te passen.

Hebt u belangstelling om een gesprek aan te gaan, meld u dan bij uw waterschap of Schoon Water contactpersoon (h.pijnenburg@dlvplant.nl).
Graag reageren voor 1 november .

Afspoeling
Naast de genoemde drift en puntbelasting is het ook van belang te letten op afspoeling van uw percelen. Want regelmatig blijken middelen, vooral herbiciden in het oppervlaktewater voor te komen die door afspoeling in de watergang terecht komen. Soms kunnen kleine aanpassingen al voor een oplossing zorgen. Natuurlijk wil niemand plasvorming op het land. Door te zorgen dat de kopeinden langs de watergang begroeid zijn, kan al veel uitgefilterd worden. Begroeiing van de slootkant en perceelrand kan zeer eenvoudig met gras gerealiseerd worden. Gras houdt vaak bij buien het zand van de akker tegen. Aan het zand zitten vaak de gewasbeschermingsmiddelen gehecht waardoor deze niet in de sloot kunnen komen.

Binnen het project Schoon Water is er op dit moment nog ruimte om in het stroomgebied van Aa of Weerijs (gemeente Zundert en Breda) grasstroken in te zaaien. Aardbeientelers kunnen hier ook nog gebruik van maken.

Dit bericht is geplaatst in Loonwerkers, Maatregelen, Teelttips, Vollegrondsgroente. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.