Grasland: pleksgewijze bespuiting van ridderzuring

Tegen ridderzuring kan ook heel goed een pleksgewijze behandeling plaatsvinden, omdat maar enkele planten in het perceel staan.

Toepasbare middelen voor ridderzuring:

Bij het gebruik van een rugspuit zijn de middelkosten laag. En zijn er weinig milieubelastingspunten. Mecoprop zeker niet volvelds inzetten. Het geeft zowel een duidelijke groeiremming als een aanzienlijk belasting van het grondwater.

Bij spuiten met de rugspuit is arbeid fysiek en financieel de grootste kostenpost. Bij een beperkt aantal planten blijkt het goed uitvoerbaar.

2 augustus 2011, Meeldauw in de boomteelt: wissel op tijd af in de chemische groep

Resistentie meeldauw
Bij echte meeldauw is afwisseling in verband met resistentie een aandachtspunt. Ortiva, Kenbyo en Flint behoren tot de chemische groep van de strobilurinen. Deze middelen werken vooral preventief. De kans op resistentie tegen strobilurinen is vrij groot.

Ook Exact Plus, Folicur, en Baycor Flow behoren allen tot eenzelfde groep: EBR’s. Schakel na 2 tot 3 bespuitingen met een middel uit deze groep over op het curatieve Nimrod. Of bij een beginnende aantasting op Frupica. Deze middelen behoren beiden tot een andere chemische groep. Preventief kan ook gespoten worden met spuitzwavel. De kans op resistentie tegen spuitzwavel is laag.

Beperk het gebruik van Nimrod op gronden met een organisch stofgehalten onder de 3%. Op gronden met een laag o.s. gehalte geeft Nimrod een hoge belasting voor het grondwater. Kenbyo geeft te allen tijde een te hoge milieubelasting voor het grondwater. Gebruik dus liever Flint of Ortiva. Dit is nog goedkoper ook!

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.