Wintertarwe: Dosering kan omlaag voor afrijpingsziekten

We zien nu in zowel winter- als zomergranen een explosieve toename van het graanhaantje en bladluizen. De granen hebben dit jaar minder groene delen hebben dan andere jaren. Daarom is het zinvol om sneller een bestrijding uit te voeren. Houd de normen iets strenger aan.

De schadedrempel voor bladluizen ligt normaal op 30% van de halmen bezet voor de bloei, 70% na de bloei. Voor het graanhaantje ligt deze grens op 50% van de halmen bezet. Komen zowel luizen als graanhaantje voor, dan kan met een pyrethroïde gespoten worden*:

  • Cyperkill
  • Decis
  • Karate Zeon of
  • Sumicidin Super

Cyperkill heeft specifiek ook een toelating tegen graanhaantje. Probeer een donkere dag uit te zoeken: pyrethroïde breekt snel af door zonlicht.
Moet ook nog een bestrijding tegen afrijpingsziekten uitgevoerd worden? Combineer deze met de bestrijding tegen bladluizen en graanhaantje. De dosering voor afrijpingsziektebestrijding kan terug gebracht worden naar 75%. Door de droge omstandigheden en de gunstige ziektesituatie in de granen. Gebruik geen Allegro (Plus) want dit geeft een hoge milieubelasting voor het grondwater.

* Decis, Karate Zeon en Sumicidin Super zijn zeer schadelijk voor bijen. Pas deze niet toe op een bloeiend gewas.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.