Wintertarwe: Meeldauwbestrijding nog niet overal nodig

Het is nog steeds droog en warm. Onderstaande tip blijft daarom actueel.

In enkele percelen wintertarwe kan meeldauw voorkomen en soms ook eerste vlekjes roest. Voeg een fungicide toe als u nog een bespuiting uitvoert tegen onkruid of voor groeiregulatie. Controleer echter eerst uw gewas! Spuiten is niet altijd nodig. Op zwaardere gronden speelt meeldauw minder snel. Ook de rasgevoeligheid speelt een rol. Bij een niet gevoelig ras zal minder snel uitbreiding plaatsvinden en is minder vaak bestrijding nodig.

Het criterium voor meeldauwbestrijding is aantasting vanaf het 3e blad van boven. Gangbare rassen als Lincoln, Carenius, Tabasco en Bristol hebben allemaal goede cijfers voor ziekteresistentie. Bij deze rassen is bestrijding niet snel rendabel.

Wanneer toch meeldauw van betekenis voorkomt kan het beste gespoten worden met 1 l/ha Corbel. Dit heeft een goede werking tegen meeldauw en een redelijke nevenwerking tegen roest. Ook 0,75 l/ha Mildin is mogelijk, dit middel werkt nog sterker tegen meeldauw. Septoria speelt momenteel nog niet, deze heeft vochtige omstandigheden nodig.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.