Maïs: teel een vanggewas op zand- of lössgrond

De maïsoogst staat weer voor de deur. Teelt u maïs op zand- of lössgrond? Dan is het aan te raden een vanggewas te telen. Vanggewassen zijn bijvoorbeeld gras, winterrogge, bladkool of bladrammenas. Sinds dit jaar mag u ook wintertarwe, wintergerst en triticale gebruiken.

Het vanggewas na maïs is bedoeld om uitspoeling van stikstof in het najaar en de winter te verminderen. Dit betekent dat u het vanggewas direct na de oogst van maïs moet telen. Het vanggewas mag u niet vernietigen vóór 1 februari van het daaropvolgende jaar.

Let bij de keuze van de groenbemester op de vermeerdering van aaltjes, zie onderstaande tabel.

Voor bladrammenas is het eigenlijk al te laat. De voorkeur gaat uit naar granen omdat deze over het algemeen minder kans geven op een vermeerdering van schadelijke aaltjes.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.