Boomteelt: meeldauwbestrijding

Meeldauw goed te bestrijden met Flint en plantversterkers.
Momenteel wordt er veel aantasting van echte meeldauw waargenomen in diverse boomkwekerijen. Wanneer het de komende dagen warmer wordt zal de druk toenemen. De infectiedruk voor echte meeldauw is namelijk hoog tijdens perioden met warm en droog weer overdag, afgewisseld met nachten met een hoge luchtvochtigheid (RV). Op dit soort dagen is het gewas ’s ochtends vaak licht vochtig van de dauw.
Voor de bestrijding zijn verschillende middelen toegelaten (zie tabel) die onderling behoorlijk verschillen in milieubelasting! Gebruik vanwege kans op gewasschade geen Exact Plus in Crataegus en geen Ortiva in Malus.

Om resistentie te voorkomen is het belangrijk dat er na 2-3 bespuitingen met een middel uit één bepaalde groep, wordt overgestapt op een middel uit één van de andere groepen.

Een misverstand dat onder veel kwekers leeft is dat middelen die slecht (hoge waarde) scoren op de milieu-effectenkaart, of die een gevarenteken met een doodshoofd hebben, beter werken tegen een plaag. Flint werkt bijvoorbeeld net zo goed als Kenbyo. Flint is in het kader van Schoon water dan ook beter toepasbaar.

Ook biologische plantversterkers als Compostthee en Bio Imune kunnen verspoten worden. Het is belangrijk deze middelen preventief te spuiten. Regelmatig herhalen is nodig. Vorig jaar is in een proef van DLV Plant een goed resultaat behaald met Bio Imune in rozen. Door regelmatig te spuiten werd een aantasting van echte meeldauw voorkomen.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.