Chloorprofam in prei

Dit middel is ook bekend onder de naam Chloor ipc. Het middel wordt ingezet bij de onkruidbestrijding. Al of niet gemengd met andere middelen. Bij hoge temperaturen (15 graden Celcius of hoger) loopt de werking snel terug. Zo snel dat serieus getwijfeld mag worden aan het nut van de toevoeging.
Chloorprofam is alleen effectief bij temperaturen onder 10 graden Celsius. Zelfs in de zomer is het soms laat in de avond, of vroeg in de ochtend, koud genoeg om dit middel te gebruiken. Neem de weersomstandigheden mee in uw beslissing voor het wel of niet toevoegen van Chloorprofam. Toevoeging zonder nut is onnodige milieubelasting en kost extra geld.

Beoordeel zelf de kwaliteit van uw bodem met Bodemschat

Bodemschat is een adviesprogramma dat laat zien hoe waardevol de bodem onder uw perceel is. En hoe u met een goede bodemverzorging de gewasopbrengst kunt optimaliseren. Hiervoor moeten een aantal kenmerken van uw bodem worden ingevoerd, onder andere:

  • structuur
  • bewortelingsdiepte
  • grondwaterstand.

Een handleiding is beschikbaar om deze kenmerken te beoordelen. Het is interessant om de kenmerken van een perceel met ‘goede’ en ‘slechte’ opbrengst in te voeren. Dan ziet u waar dit verschil door wordt veroorzaakt.
Bodemschat is een hulpmiddel voor het verbeteren van de bodemkwaliteit. Een gezonde bodem met goede vocht- en nutriëntenvoorziening zorgt voor een gezond gewas. Ziekten en plagen hebben dan minder kans. Dat bespaart gewasbeschermingsmiddelen en dat is positief voor de waterkwaliteit in uw omgeving.
Bodemschat is een product van DLV Plant. Deelnemers van Schoon Water kunnen het programma en de handleiding gratis ontvangen via het Schoon Water loket (schoonwaterloket@clm.nl of 0345-470719).

Opsporen van verdichtingen met visiteerijzer

Verdichtingen in de grond zijn slecht voor de wortelgroei en dus voor de weerbaarheid van planten tegen ziekten. Het is verstandig om in de winter op het perceel te meten of er na de oogst verdichtingen zijn ontstaan. Een visiteerijzer is een instrument om verdichtingen van de ondergrond op te sporen. Deze verdichtingen verstoren de dieptegroei van plantenwortels. Als wortels dieper in de grond kunnen dringen, hebben ze meer vocht ter beschikking.

Werkwijze (let op: grond die sterk verdroogd is niet meten):
* Zet het visiteerijzer rechtop
* Duw met de duim op de zwarte knop het visiteerijzer naar beneden. Als u extra weerstand voelt heeft u een verdichte laag.
* Kijk op de maatstreep hoe diep de laag zit. Elke maatstreep is 2 cm.
* Duw nu verder met de palm van een hand (niet erop gaan hangen met vol gewicht).
Gaat het visiteerijzer door de laag heen dan weet u de laagdikte.

Doppentest

Komt uw spuit goed uit de winterstalling? Twijfelt u over een goede afgifte? Laat dan uw spuitdoppen testen via het Schoon Water project. Mail het schoonwaterloket (schoonwaterloket@clm.nl) of neem contact op met uw adviseur.

Welke driftarme doppen heeft U?

Steeds meer middelen moeten met driftarme doppen gespoten worden. Samson Extra 6% OD, Frontier Optima bijvoorbeeld is verplicht met 75% driftarme dop. Sereno en Linurex 50 SC is verplicht met een 90% driftarme dop. Kijk voor aanschaf van driftarme spuitdoppen goed op de officiële lijst van driftarme doppen. Zo kunt u zien in welke categorie een driftarme dop valt. Zie ook het rapport Driftarme spuitdoppen (TCT)

Dit bericht is geplaatst in Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.